Doğal Kaya Tuz ile Rafine Tuz Arasındaki Fark nedir?

Dünyadaki tuz üretiminin %93-94’ü direkt olarak endüstriye gitmektedir. Tuz ile ne plastik, soda, yumuşatıcılar, deterjanlar, cilalar vb. üretilmektedir.  Kimyasal ayrıştırma işlemleri için ise sadece NaCl gerekli, çünkü doğal tuz kristalinin içerdiği diğer elementlerin tümü üretimde sıkıntılara sebep olmaktadır ( Doğan, 2018). Bu nedenle de tuzlar rafine edilmektedir. Bu elementler rafinasyon sırasında ayıklanmakta ve geriye sadece NaCl kalmaktadır. Bu işlemler için ayrıştırılan tuzdan endüstride kullanılmayan %6’lık kısım da gıda sektörüne aktarılmaktadır.

Başka bir sorun da tuzun elde edildiği yerin temizliğidir. Örneğin Türkiye’nin büyük oranda tuzunu karşılayan Tuz Gölü maalesef kanalizasyonlar ve kirletici sularla kirlenmiş vaziyettedir  (Aydın, 2018).

Rafine tuzlar ile doğal tuzlar arasında çok büyük farklar vardır. Rafine tuzun %97.5’i sodyum klorür; geri kalan %2.5’inde iyot ve nem soğurucu kimyasallar bulunmaktadır. Başlıca nem soğurucular kalsiyum karbonat, magnezyum karbonat ve Alzheimer hastalığına da yol açtığı söylenen alüminyum hidroksit. Bu kimyasallar tuzun serpilmesini kolaylaştırıyorlar, yani akıcılığını artırmaktadır. Yani tuz reklamlarında söylendiği gibi; akar, akar, akar…..  (Aydın, 2018).

Bu tuz rafinasyon işlemi sırasında 650osıcaklığa maruz kalmaktadır. Sıcaklık tuzun kimyasal yapısını bozmaktadır. Rafine tuz birbirinden ayrılmış kristallerden oluşmaktadır.  Bu nedenle metabolize olması için vücudunuzun çok enerji harcaması gerekmektedir.  Aşırı rafine tuz aldığınızda su molekülleri sodyum klorür molekülünün etrafını sarmakta ve vücudunuz bunu nötralize etmeden hemen sodyum ve klorüre ayrıştırmaktadır. Bu işin oluşması için hücre içinden su çekilir ve hücreler buruşmakta, bu arada tansiyonunuz da yükselmektedir. Her 1 gram fazla sodyum için hücrelerden 23 gram su çekilmektedir. Eğer fazla su içmezsek bu durum tansiyonumuzu yükseltirken hücrelerimizi de susuzluktan kurumaktadır  (Aydın, 2018).

Aydın, P. (2018, Agustos 14). Tuz Dost mu? Düşmen mı? Beslenme Bülteni: http://www.beslenmebulteni.com/tuz-dost-mu-dusman-mi/ adresinden alınmıştır.

Bu gönderiyi paylaş