Kil, vücudu hastalıktan korumak için geleneksel bir şifa yöntemi olarak tarihe kadar uzanır. Andes, Orta Afrika ve Avustralya bölgelerinde yaşayan birkaç geleneksel kültürün yüzyıllar boyunca çeşitli şekillerde kile uyguladıkları ve tükettikleri bildirilmiştir. Kil kolayca temin edilebildiğinden ve modern bir işlem gerektirmediğinden, bir süredir vücudu “detoksize” etmenin ucuz bir yolu olmuştur.
Toksinler; boya, temizlik malzemeleri, işaretleyiciler, evlerde kullanılan maddeler, düşük kalitede arıtılmamış su ve hatta yaygın olarak püskürtülen mevcut tarım bölgelerdeki pestisitler gibi yaygın ürünlerden her gün defalarca çeşitli toksinlerle temas kurarız. Düşük kaliteli işlenmiş gıdalarla dolu sağlıksız bir diyetten aldığımız toksinler ve etrafımıza yayılan dumanların solunmasıyla bir dizi farklı toksinden etkilenmekteyiz (Axe, 2018).
“Ağır metal toksinleri” genellikle cıva, kadmiyum, kurşun ve benzen gibi maddelere işaret etmektedir. Bunlar daha önce sözü edilen ürünlerden ve ayrıca yüksek fruktozlu mısır şurubu veya belirli balık türlerini içeren gıdalarda bulunabilir. Kili, bu toksinlerin çoğunu (böylece ağır metal detoksun bir parçası olarak) açığa çıkarmaya yardımcı olarak vücudunuza fayda sağlar ve E. coli ve staph enfeksiyonuna neden olan virüs gibi hastalıktan sorumlu çeşitli patojenlerle savaşır (Shelley & Arkadaşları, 2008).
Vücuttan toksinleri çıkarabilmenin en üstünde, kilin kendisi bir dizi besin maddesine sahiptir. Kilinin, kalsiyum, magnezyum, silika, sodyum, bakır, demir ve potasyum da dahil olmak üzere bol miktarda mineral içerdiği bilinmektedir. Bir içecek formunda veya kil yedikten sonra vücuda alındığında, vitaminleri ve mineralleri bir ekin nasıl olabileceğine benzer şekilde emilir. Bu nedenle, bazı insanlar kil olarak önemli bir besin kaynağı olan doğal bir besin kaynağı olduğu için ek olarak kullanırlar (Axe, 2018).
Kil de vücuda yarar sağlar çünkü sıvı ile temas ettiğinde doğada elektrik yüklü bir yük üretme kabiliyetine sahiptir ve örneğin çıplak ayaklarınızı yere, özellikle ıslak çimlere dokunduğunuzda (topraklamaya) yarar. Kil herhangi bir sıvıya (normalde suya) değdiğinde, farklı bir yük alır ve sıvının içindeki mevcut toksinlere bağlandığı düşünülmektedir (Axe, 2018).
Kil (bentonit);
- Sağlıklı Sindirimi Desteklemekte
- Kilo kaybını durdurmada
- Trioid fonksiyonlarına yardımda
- Kanserli hücrenin büyümesini önlemede
- İmmun sistemi güçlendirerek Bakteri ve Virüsleri öldürmede
- Solunum hasatalıklarından korunmada,
- Agız ve Diş sağlığında,
- İçme Suyundan Florürü Gidermede,
- Bebekler için pudra görevinde
yarar sağlar.
Axe, J. (2018, Agustos 14). 10 Bentonite Clay Benefits and Uses. DR: AXE Food and Medicine: https://draxe.com/10-bentonite-clay-benefits-uses/ adresinden alınmıştır.
Schell , T., & Arkadaşları. (1993). Effectiveness of different types of clay for reducing the detrimental effects of aflatoxin-contaminated diets on performance and serum profiles of weanling pigs. PUBMED, 71(5):1226-31.